Verzekeraars

Verzekeraars

In een complexe wereld waarin bijna dagelijks nieuwe, onderling met elkaar verbonden risico’s ontstaan en de claimcultuur naar Amerikaans voorbeeld opmars doet, is verzekeren een vakgebied waar uiterste deskundigheid voor benodigd is. Deze deskundigheid toont zich onder andere in het kunnen doordenken van wat vandaag nog niet tastbaar is, om een stap vóór te kunnen lopen op de realiteit en daar je bedrijfsvoering op af te kunnen stemmen. Immers, het hele principe van verzekeren is gebaseerd op het feit dat je het doet vóórdat er iets gebeurt.

Scenarioplanning helpt hierbij; het combineren van trends en onzekerheden tot een set relevante, plausibele en verrassende toekomstscenario’s levert een instrument op waarmee u kansen en bedreigingen kunt identificeren waar u zich nu al op kunt voorbereiden.

De Ruijter Strategie heeft bij zowel het Verbond van Verzekeraars als bij verschillende verzekeraars scenario- en strategietrajecten begeleid. Bij Nyenrode Business Universiteit is Paul de Ruijter bovendien executive lecturer Scenarioplanning voor onder meer het PE-programma Deskundigheidsbevordering waaraan via het Verbond vele verzekeringsprofessionals deelnemen.
Sinds 2016 is het voor verzekeraars verplicht om hun eigen solvabiliteit toetsen met behulp van de ‘Own Risk and Solvency Assessment’ (ORSA). Hierdoor is scenariodenken voor verzekeraars niet langer een nice-to-have, maar een must-have om de toekomst succesvol tegemoet te gaan.

De Ruijter Strategie werkt op dit thema nauw samen met dr.ir. René Doff, expert en publicist op het gebied van risicomanagement bij financiële instellingen.

Projecten

Branche­verenigingen

InsuranceLAB

“Een plek om in dialoog te gaan met anderen om tot innovatie te komen. Binnen, maar liefst ook buiten de sector.” Het insuranceLAB van het…

Bekijk project

“Er bestaan geen slechte scenario’s, alleen slechte voorbereidingen.”

Paul de Ruijter

“Met beeld en taal kun je de toekomst nu al vormgeven.”

Jolanda van Heijningen

“Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar je deze wel voorstellen.”

Renate Kenter

“Het verleden laat zien hoe onvoorspelbaar de toekomst is.”

Friso van Nimwegen

“De complexiteit van de toekomst vraagt om multidimensionaal denken, anticiperen en handelen.”

Sharda Tewari

“Goed voorbereid zijn is beter dan hopen dat het goed komt.”

Reinier Hattink

“Onderzoek doen naar de toekomst is het mooiste dat er is.”

Femke Pennink

“Zonder duidelijk strategisch doel ben je een speelbal van de omstandigheden.”

Kwint Kramer

“Om na te kunnen denken over de toekomst, moet je zelf de cijfers op orde hebben”

Jannie Pruimers-Lanenga

“Het ontdekken van verbanden tussen data en trends blijft fascinerend.”

Iris Lijkendijk