Brancheverenigingen aan het roer van verandering

Brancheverenigingen hebben een belangrijke rol te vervullen in de duurzaamheidstransitie. Hun unieke positie als vertegenwoordiger van leden, schakel tussen het bedrijfsleven en de overheid, en hefboom voor verandering biedt veel toekomstperspectief voor een duurzamere samenleving.

Deze inzichten zijn verkregen tijdens het 60-jarig jubileum congres van Lejeune Association Management dat dit jaar in het teken stond van het thema ‘Aan het roer van verandering‘. Ter ere van het jubileum werd de Mans Lejeune Award uitgereikt, een erkenning van innovatieve samenwerking en duurzame ontwikkeling binnen de sector. Dit jaar was de award gericht op brancheverenigingen en beroepsorganisaties met een ondernemende achterban die een voortrekkersrol spelen in verduurzaming.

Paul de Ruijter was een van de juryleden tijdens het jubileumcongres en gaf daarnaast een expert breakoutsessie over hoe brancheverenigingen kunnen navigeren door onzekere tijden door middel van scenario’s, het hebben van een visie en een routekaart. Iris Lijkendijk heeft bijgedragen aan het analyseren en selecteren van de 17 genomineerde brancheorganisaties. Tussen de genomineerden zaten veel inspirerende voorbeelden van brancheorganisaties die hun unieke positie tot het maximale potentieel benutten om duurzame verandering te realiseren. Brancheverenigingen kunnen hierin echt een verschil maken.

Een mooi voorbeeld is de strategie van Koninklijke CBM, branchevereniging van de meubel- en interieurbouwindustrie en tevens winnaar van de Mans Lejeune Award 2024. Zij hebben de visie om hun branche duurzaam en circulair te maken. Zij hebben daarbij een routekaart ontwikkeld waarbij ze gefaseerd per materiaalstroom concrete doelstellingen hebben geformuleerd die als kompas dienen naar de visie. Dit heeft geleid tot verschillende initiatieven zoals Wood-Loop, een organisatie die leden in staat stelt hun materialen zoals spaanplaten en MDF te recyclen voor nieuwe spaanplaten. Zij hebben hierbij factoren zoals het draagvlak binnen de keten, kostenbesparingen en gemeten impact meegenomen in het selecteren van de opties. Inmiddels is het initiatief volop in gebruik bij de leden en heeft het geleid tot zowel enorme CO2-reductie als kostenbesparingen voor de leden.

Als branchevereniging denkt u ongetwijfeld ook na over uw context, bijvoorbeeld over onzekere factoren zoals de snelheid van de technologische ontwikkeling en de impact van wet- en regelgeving. Ook heeft u wellicht al nagedacht over scenario’s, of heeft u zelfs al de visie om in 2050 als branche klimaatneutraal te zijn, afgestemd op het klimaatakkoord van de Rijksoverheid. Zo niet, dan vindt u hier inspirerende scenario’s voor brancheverenigingen richting 2030.

De grote onzekerheden en ambitieuze doelstellingen vragen om een strategie voor de lange termijn. Zo’n strategie omvat naast de scenario’s en visie ook elementen zoals een routekaart en opties. De routekaart helpt u te bepalen welke stappen u dient te nemen om bij de gewenste visie te komen. Dat begint bij het vertalen van de visie in kleinere doelstellingen. Daarnaast dient u opties achter de hand te houden als de realiteit anders loopt en rekening te houden met doorlooptijden. We hebben immers te maken met een onzekere context die vraagt om wendbaarheid.

Wilt u als brancheorganisatie ook het verschil maken in de duurzaamheidstransitie en de toekomst op de agenda zetten? Wij helpen u graag verder met het ontwikkelen van een strategie om verandering in beweging te brengen. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 020-6250214.

“Er bestaan geen slechte scenario’s, alleen slechte voorbereidingen.”

Paul de Ruijter

“Met beeld en taal kun je de toekomst nu al vormgeven.”

Jolanda van Heijningen

“Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar je deze wel voorstellen.”

Renate Kenter

“Het verleden laat zien hoe onvoorspelbaar de toekomst is.”

Friso van Nimwegen

“De complexiteit van de toekomst vraagt om multidimensionaal denken, anticiperen en handelen.”

Sharda Tewari

“Goed voorbereid zijn is beter dan hopen dat het goed komt.”

Reinier Hattink

“Onderzoek doen naar de toekomst is het mooiste dat er is.”

Femke Pennink

“Zonder duidelijk strategisch doel ben je een speelbal van de omstandigheden.”

Kwint Kramer

“Om na te kunnen denken over de toekomst, moet je zelf de cijfers op orde hebben”

Jannie Pruimers-Lanenga

“Het ontdekken van verbanden tussen data en trends blijft fascinerend.”

Iris Lijkendijk

“Je kan niet rijden op enkel de achteruitkijkspiegel; kijk voor je en haal in! ”

Aryzo Arrindell