Waar wilt u heen?

Bepaal uw koers

Visie & strategie

Uw strategie bepaalt de koers van uw organisatie, bedrijf, domein of afdeling. Het is een routekaart naar strategische doelen op de middellange en lange termijn.

Omdat strategische doelen verder in de toekomst liggen, kan er op de weg ernaartoe van alles gebeuren waar u zelf geen invloed op hebt. Denk aan economische ontwikkelingen, het (geo)politieke klimaat en de beschikbaarheid van mensen of grondstoffen. Zulke onzekerheden vragen om een wendbaar plan: je moet de koers onderweg kunnen aanpassen om alsnog de doelen te bereiken. Als je daar van tevoren over nadenkt, ben je beter voorbereid en heb je grip op onzekerheid.

Lees hier meer over onze methode Klaar om te wenden

Voor de overheid

Ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsorganisaties hebben een plan nodig waarmee ze vanuit hun eigen missie de doelen op de
middellange en lange termijn kunnen bereiken – binnen de kaders die de politiek bepaalt. Of ze willen eerst hun visie op de toekomst herijken en indien nodig hun doelen aanpassen.

De Ruijter Strategie biedt ondersteuning bij het ontwerpen en begeleiden van een uitgekiend proces, waarin vaak verschillende partijen en maatschappelijke belanghebbenden een rol spelen. Van deskresearch en trendanalyse tot procesfacilitatie, projectmanagement en rapportage en visualisatie van de inhoud.

Voor bedrijven

Zelfs als je al een visie hebt op wat je met je bedrijf wilt bereiken, is de weg ernaartoe niet rechtlijnig. Tekort aan personeel, nieuwe wet- en regelgeving en rentestijgingen zijn een paar voorbeelden van factoren die uw route beïnvloeden. De omgeving verandert snel en is onvoorspelbaar. De natuurlijke neiging is om vooral risico’s te zien, maar als je goed kijkt, zie je dat verandering ook kansen biedt.

De Ruijter Strategie ondersteunt bedrijven bij het zien en doordenken van deze ontwikkelingen, om
zo voorbereid te zijn op zowel risico’s als kansen. Dat doen we data-gedreven en onderbouwd.
Samen met u creëren we een plan waarmee u uw doelen kunt behalen, ondanks én dankzij veranderingen. Dit doen we door de kennis en het enthousiasme in uw organisatie te mobiliseren via een gestructureerd proces. We begeleiden en ontzorgen u van begin tot eind, van vraagstelling en procesontwerp tot begeleiding en het opstellen van het plan. Dankzij co-creatie wordt de strategie niet van ons, maar van u. Zo doen wij dat al 30 jaar.

Voor maatschappelijke organisaties

Naast overheidsorganisaties en bedrijven ondersteunt De Ruijter Strategie ook organisaties met een publieke of maatschappelijke taak bij hun visie- en strategie-ontwikkeling. Denk aan pensioenfondsen, zorg- en onderwijsinstellingen en woningcorporaties. Deze organisaties dienen een maatschappelijk belang, waardoor breed draagvlak voor de visie en strategie essentieel is. Wij helpen u bij het ontwerpen en uitvoeren van een proces waarin alle belanghebbenden, zowel intern als extern, betrokken worden.

Deze collega’s kunnen u er meer over vertellen. Neem contact op om een kennismaking te plannen.

Publicaties bij deze dienst

Projecten

Woning­corporaties

Beleidsplan De woonschakel

Met een participatief strategietraject voor het nieuwe beleidsplan heeft De Woonschakel (Medemblik) een sterke basis gelegd voor samenwerking de komende jaren. In het voorjaar van…

Bekijk project
Rijksoverheid

Toekomstverkenning SUWI 2030

Verkenning naar de toekomst van de uitvoering van werk en inkomen, in opdracht van het Ministerie van SZW. Het stelsel van werk en inkomen dateert…

Bekijk project

Trends & scenario’s

Wat komt er op u af? Grip op onzekerheid

Trainingen

In de waan van de dag? Leer verder te kijken dan morgen

Sprekers/lezingen

Inspiratie nodig? Ontdek met ons de toekomst

Werken bij ons

Tijd voor verandering? Werken bij De Ruijter Strategie

“Er bestaan geen slechte scenario’s, alleen slechte voorbereidingen.”

Paul de Ruijter

“Met beeld en taal kun je de toekomst nu al vormgeven.”

Jolanda van Heijningen

“Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar je deze wel voorstellen.”

Renate Kenter

“Het verleden laat zien hoe onvoorspelbaar de toekomst is.”

Friso van Nimwegen

“De complexiteit van de toekomst vraagt om multidimensionaal denken, anticiperen en handelen.”

Sharda Tewari

“Goed voorbereid zijn is beter dan hopen dat het goed komt.”

Reinier Hattink

“Onderzoek doen naar de toekomst is het mooiste dat er is.”

Femke Pennink

“Zonder duidelijk strategisch doel ben je een speelbal van de omstandigheden.”

Kwint Kramer

“Om na te kunnen denken over de toekomst, moet je zelf de cijfers op orde hebben”

Jannie Pruimers-Lanenga

“Het ontdekken van verbanden tussen data en trends blijft fascinerend.”

Iris Lijkendijk