Bedrijfswaardering en scenario’s

Bedrijfswaardering en scenario’s

Er leven momenteel veel vragen over wat de ‘echte’ waarde van een bedrijf is. Scenario’s spelen bij bedrijfs-waardering een cruciale rol.

Wat is de ‘echte’ waarde van een bedrijf?

Wordt de waarde bepaald door de intrinsieke waarde (de bezittingen minus de schulden)? Of kun je deze het beste berekenen met de discounted cash flow (DCF)- methode (de netto contante waarde van de toekomstige in- en uitgaande kasstromen)? En wat zijn dan die toekomstige kasstromen? Er wordt heel zwaarwichtig en moeilijk gedaan over bedrijfswaardering, maar uiteindelijk is en blijft het een kwestie van: wat is het de koper waard en wat de verkoper? Alleen als de koper het bedrijf hoger waardeert dan de verkoper, kan er een deal tot stand komen. Anders verkoopt de verkoper namelijk niet en komt er geen transactie tot stand. Veel hangt dus af van het spel tussen koper en verkoper. De Ruijter Strategie is al 25 jaar betrokken bij tal van bedrijfsovernames en investeringsrondes. Onderaan deze pagina vindt u in het artikel ‘Bedrijfswaardering – Prijs en Waarde’ het overzicht van methodes en het onderhandelingsspel dat Paul de Ruijter en Nico Janssen destijds schreven voor de Universiteit Twente en onze visie op bedrijfswaardering.

Toekomstverwachting bepaalt de prijs

Financiële rapportages als balans en verlies- en winstrekening gaan over huidige bezittingen en reeds behaalde resultaten en meestal is de koper van een bedrijf weinig geïnteresseerd in het verleden van een bedrijf. En eigenlijk is dat heel logisch. De huidige eigenaar heeft kunnen genieten van het financiële succes van een bedrijf. Een potentiële koper moet het alleen hebben van het toekomstige succes van zijn investering. De koper zal dus een inschatting moeten maken van de waarde van zijn te maken investering op basis van het toekomstige succes van de onderneming. Het financiële verleden zoals dat in de boeken staat, wordt soms gebruikt om dit toekomstige succes in te schatten. De winstontwikkeling uit het verleden wordt dan als uitgangspunt genomen voor de toekomst. Door velen wordt de koers/winst-verhouding gezien als nuttige maatstaf bij investeringsbeslissingen. Tal van bedrijven zijn ‘boos’ omdat hun beurswaarde te laag zou zijn en dat verdedigen ze met het argument dat hun winstontwikkeling toch zo positief is. En nog steeds zijn er tal van beursanalisten die niet begrijpen dat de aandelen van bedrijven die nog nooit winst hebben laten zien als zoete broodjes over de toonbank gaan. Vreemd eigenlijk.

Wie zou er met de kennis van vandaag tien jaar geleden geïnvesteerd hebben in kolencentrales? Toch werd er destijds elk jaar flink winst gemaakt. Nu weten we dat het veel beter zou zijn om te investeren in een bedrijf dat wilde beginnen met duurzame energie, ook al werd daarbij aanvankelijk nog geen winst gemaakt. Achteraf gezien is het evident welk bedrijf het meest risico liep, en welk bedrijf het meest waard moest zijn. En zo zijn er tal van bedrijven waarvan we achteraf weten dat winsten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

Kortom, bedrijfswaardering is geen exacte wetenschap. Het gaat letterlijk over waarderen; wat vinden koper en verkoper van ‘waarde’? Het behoud van een naam, werkgelegenheid, een goed milieu of juist de boel opsplitsen, saneren en snel cashen? De uiteindelijke prijs die in een transactie wordt betaald is de uitkomst van een spel tussen koper en verkoper, sterk afhankelijk van de doelstellingen van beiden en hun toekomstverwachtingen. Wie dit spel niet begrijpt, loopt grote risico’s om aan het kortste eind te trekken. De Ruijter Strategie vertelt u graag meer over de verschillende waarderingsmethoden, de rol van scenario’s daarin en het belang van het spel tussen koper en verkoper.

“Er bestaan geen slechte scenario’s, alleen slechte voorbereidingen.”

Paul de Ruijter

“Met beeld en taal kun je de toekomst nu al vormgeven.”

Jolanda van Heijningen

“Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar je deze wel voorstellen.”

Renate Kenter

“Het verleden laat zien hoe onvoorspelbaar de toekomst is.”

Friso van Nimwegen

“De complexiteit van de toekomst vraagt om multidimensionaal denken, anticiperen en handelen.”

Sharda Tewari

“Goed voorbereid zijn is beter dan hopen dat het goed komt.”

Reinier Hattink

“Onderzoek doen naar de toekomst is het mooiste dat er is.”

Femke Pennink

“Zonder duidelijk strategisch doel ben je een speelbal van de omstandigheden.”

Kwint Kramer

“Om na te kunnen denken over de toekomst, moet je zelf de cijfers op orde hebben”

Jannie Pruimers-Lanenga

“Het ontdekken van verbanden tussen data en trends blijft fascinerend.”

Iris Lijkendijk