Voor de ‘Integrale visie op 2035’ van de gemeente Dronten heeft De Ruijter Strategie een Omgevingsverkenning en een Beleidsverkenning uitgevoerd.
Op 1 januari 2024 staat de invoering van de Omgevingswet op de planning. Naar aanleiding van deze nieuwe wet zijn gemeenten verplicht een Omgevingsvisie te ontwikkelen, waarin ze allerlei beleidsterreinen samenbrengen in één overzichtelijke visie op de toekomst van de fysieke omgeving.
De gemeente Dronten wil echter verder gaan dan dat. Niet alleen de fysieke, maar ook de sociale en digitale werelden moeten aan bod komen in de toekomstvisie. In de belevingswereld van inwoners zijn deze aspecten toch ook niet los te zien? In samenwerking met de gemeenschap wil de gemeente daarom een Integrale Visie op Dronten creëren voor het jaar 2035, die laat zien hoe onderwerpen als woningbouw, energie, biodiversiteit, veiligheid, gezondheid, etc. met elkaar verbonden zijn.
Voor een visie mag je dromen, maar de gesprekken die de gemeente Dronten met de gemeenschap wil voeren mogen niet helemaal los van de werkelijkheid staan. De gemeente heeft namelijk niet alle factoren zelf in de hand; er zijn genoeg ontwikkelingen in de buitenwereld waarop Dronten geen invloed heeft, maar die wel van grote invloed zijn op Dronten. Om na te denken over de toekomst moet je daarnaast eerst terugkijken naar het verleden: waar komen we als gemeente vandaan? Op welke weg zitten we, en willen we die weg voortzetten of juist een andere richting kiezen? Wat komt er uit de omgeving op ons af waar we onderweg rekening mee zullen moeten houden?
Om het toekomstgerichte gesprek over Dronten op een feitelijke basis te kunnen voeren heeft De Ruijter Strategie in 2022 in opdracht van de gemeente twee verkenningen uitgevoerd: een Omgevingsverkenning en een Beleidsverkenning.
.