Wie voorbereid wil zijn op de toekomst, moet oog hebben voor wat er in de omgeving gebeurt. En dan vooral voor ontwikkelingen, gebeurtenissen en trendbreuken waarop de organisatie zelf niet direct invloed kan uitoefenen, maar die wel impact hebben op de organisatie. Naast het ondersteunen van organisaties bij trendverkenningen en scenariotrajecten, organiseren wij ook een Master Class Trends & Scenario’s, waarin u zelf leert hoe trendverkenning en scenarioplanning werkt.
Trendverkenningen
Het verkennen van trends is meestal de eerste stap in een toekomstverkenning. Bij het verkennen van trends kun je zowel eigen medewerkers als experts en buitenstaanders betrekken. Ieders kennis, expertise en voorstellingsvermogen is waardevol.
Belangrijk is dat je bij een trendverkenning nog niets uitsluit: het is waardevol om de blik te richten op een zo breed mogelijk spectrum aan onderwerpen en om daarbij niet alleen de feiten, maar ook ideeën, meningen en observaties mee te nemen. Denk aan demografische, economische, ecologische, politieke, technologische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Vervolgens kun je de drijvende krachten en onzekerheden achter deze ontwikkelingen in kaart brengen. Dat biedt inzicht in de buitenwereld en leidt tot nieuwe en scherpere strategische vragen.
De Ruijter Strategie kan een trendverkenning voor u uitvoeren of u ondersteunen bij een eigen trendverkenning, bijvoorbeeld door deskundigen te interviewen of een brainstormsessie te faciliteren.
Scenarioplanning
De gevonden trends en onzekerheden kun je met elkaar combineren tot een set toekomstbeelden, oftewel scenario’s. De scenario’s schetsen werelden waarin de organisatie in de toekomst terecht zou kunnen komen, maar waarop ze zelf geen invloed heeft. Op die manier kun je als organisatie plannen maken om voorbereid te zijn op de onzekere toekomst, vandaar de term ‘scenarioplanning’.
Door scenario’s te ontwikkelen en te gebruiken, mobiliseer je de kennis en het voorstellingsvermogen die al aanwezig zijn in de organisatie. Zo maak je dromen en nachtmerries bespreekbaar en spreek je naast de ratio van medewerkers ook emoties aan. Het maken van scenario’s is geen doel op zich; scenario’s een hulpmiddel om informatie te structureren en betekenis te geven zodat mensen in de organisatie wijzere beslissingen kunnen nemen. Scenario’s geven beter inzicht in toekomstige risico’s, maar ook in onverwachte kansen.
De Ruijter Strategie kan u in elke gewenste vorm ondersteunen bij het ontwikkelen, opschrijven en verbeelden van trends en scenario’s. Maak hieronder kennis met een paar van onze experts.