Wat komt er op u af?

Grip op onzekerheid

Trends & scenario’s

Wie voorbereid wil zijn op de toekomst, moet oog hebben voor wat er in de omgeving gebeurt. En dan vooral voor ontwikkelingen, gebeurtenissen en trendbreuken waarop de organisatie zelf niet direct invloed kan uitoefenen, maar die wel impact hebben op de organisatie. Naast het ondersteunen van organisaties bij trendverkenningen en scenariotrajecten, organiseren wij ook een Master Class Trends & Scenario’s.

Trendverkenningen

Het verkennen van trends is meestal de eerste stap in een toekomstverkenning. Bij het verkennen van trends kun je zowel eigen medewerkers als experts en buitenstaanders betrekken. Ieders kennis, expertise en voorstellingsvermogen is waardevol.

Belangrijk is dat je bij een trendverkenning nog niets uitsluit: het is waardevol om de blik te richten op een zo breed mogelijk spectrum aan onderwerpen en om daarbij niet alleen de feiten, maar ook ideeën, meningen en observaties mee te nemen. Denk aan demografische, economische, ecologische, politieke, technologische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Vervolgens kun je de drijvende krachten en onzekerheden achter deze ontwikkelingen in kaart brengen. Dat biedt inzicht in de buitenwereld en leidt tot nieuwe en scherpere strategische vragen.

De Ruijter Strategie kan een trendverkenning voor u uitvoeren of u ondersteunen bij een eigen trendverkenning, bijvoorbeeld door deskundigen te interviewen of een brainstormsessie te faciliteren.

Scenario’s

De gevonden trends en onzekerheden kun je met elkaar combineren tot een set toekomstbeelden, oftewel scenario’s. De scenario’s schetsen werelden waarin de organisatie in de toekomst terecht zou kunnen komen, maar waarop ze zelf geen invloed heeft.

Door scenario’s te gebruiken mobiliseer je de kennis en het voorstellingsvermogen die al aanwezig is in de organisatie. Zo maak je dromen en nachtmerries bespreekbaar en spreek je naast de ratio van medewerkers ook emoties aan. Het maken van scenario’s is geen doel op zich; het is een hulpmiddel om informatie te structureren en betekenis te geven zodat mensen in de organisatie wijzere beslissingen kunnen nemen. Scenario’s geven bijvoorbeeld beter inzicht in toekomstige risico’s, maar ook in onverwachte kansen.

De Ruijter Strategie kan u in elke gewenste vorm ondersteun bij het ontwikkelen, opschrijven en verbeelden van trends en scenario’s. Maak hieronder kennis met een paar van onze experts.

Publicaties bij deze dienst

Projecten

Branche­verenigingen

NVRD toekomstscenario’s circulaire economie

De komende decennia zal de sector voor afvalbeheer en beheer van de openbare ruimte met veel uitdagingen te maken krijgen. Wat wordt de rol van…

Bekijk project
Gemeenten en provincies

Gemeente Amsterdam onderzoekt vertrouwenstrends

De gemeente Amsterdam heeft zeven maatschappelijke trends over het vertrouwen tussen burger en overheid in kaart gebracht. Kritiek op de overheid is van alle tijden…

Bekijk project

Visie & strategie

Waar wilt u heen? Bepaal uw koers

Trainingen

In de waan van de dag? Leer verder te kijken dan morgen

Sprekers/lezingen

Inspiratie nodig? Ontdek met ons de toekomst

Werken bij ons

Tijd voor verandering? Werken bij De Ruijter Strategie

“Er bestaan geen slechte scenario’s, alleen slechte voorbereidingen.”

Paul de Ruijter

“Met beeld en taal kun je de toekomst nu al vormgeven.”

Jolanda van Heijningen

“Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar je deze wel voorstellen.”

Renate Kenter

“Het verleden laat zien hoe onvoorspelbaar de toekomst is.”

Friso van Nimwegen

“De complexiteit van de toekomst vraagt om multidimensionaal denken, anticiperen en handelen.”

Sharda Tewari

“Goed voorbereid zijn is beter dan hopen dat het goed komt.”

Reinier Hattink

“Onderzoek doen naar de toekomst is het mooiste dat er is.”

Femke Pennink

“Zonder duidelijk strategisch doel ben je een speelbal van de omstandigheden.”

Kwint Kramer

“Om na te kunnen denken over de toekomst, moet je zelf de cijfers op orde hebben”

Jannie Pruimers-Lanenga

“Het ontdekken van verbanden tussen data en trends blijft fascinerend.”

Iris Lijkendijk